Kjærkomment gjensyn med Leed United

Det var mange fotballhjerter som gledet seg da den gamle storklubben Leeds United endelig igjen var klare for Premiere League. De hvitkledde fra Leeds har nemlig en stor fanskare her hjemme.

Mye av det skyldes at Leeds var et av Englands beste fotballag da NRK begynte å sende Tippekampen hver lørdag på 70-tallet. Den gangen fikk vi se én engelsk kamp i uka, og det var som regel storlagene som dukket opp på skjermen. Vi tenker da på lag som Leeds, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Wolverhampton, Tottenham og for eksempel Stoke, som også fortsatt har mange fans i Norge.

Sånn er det jo med fotball, man bytter ikke lag selv om favorittlaget skulle rykke ned en divisjon eller to. Håpet lever videre, og venter man lenge nok så er favorittklubben tilbake i det ypperste selskapet.

Alle mann i angrep

Det er lett å bli glad i Leeds. De spiller en offensiv fotball, og taper heller 4-5 enn 0-1. Den sjarmerende fotballfilosofien til manager Marcelo Bielsa, som stort sett sitter på huk eller på en bøtte på sidelinjen under kampene, gjør at hele laget angriper når de først får tak i ballen. Derfor er kampene Leeds spiller alltid underholdende å se på. Visst scorer de mange mål, men med den offensive innstillingen, så renner det også inn mange mål den andre veien.

Men det er som sagt fascinerende å se på for en fotballelsker. Spillere som for eksempel Luke Ayling, Kalvin Phillips, Patrick Bamford, Stuart Dallas, Jack Harrison og Rapinha har virkelig tatt opp arven etter gamle storheter som Jack Charlton, Billy Bremner, Allan Clarke, Eddie Gray og Peter Lorimer.

Flere titler

Leeds United har vunnet ligaen i England tre ganger, i sesongen 1968/69, 1973/74 og i 1991/92. I tillegg vant de FA-cupen i 1972 og Ligacupen i 1968.

Klubben spiller sine hjemmekamper på Elland Road, som har en tilskuerkapasitet på knappe 38.000. Fansen er kjent for å være entusiastiske, og kallenavnet til klubben er The Peacocks, eller The Whites. Leeds har spilt i helhvite drakter helt siden klubben ble grunnlagt tilbake i 1919.

Dagens manager, Marcelo Bielsa, ble ansatt sommeren 2018, og det er han som har mye av æren for at klubben nå er tilbake på øverste nivå på balløya. Kanskje er han rett mann til å bringe enda et trofé til Elland Road. I skrivende stund ligger Leeds United på 11. plass i ligaen, så det gjenstår riktignok litt jobb. Uansett, vi heier på Leeds og håper de blir å regne med i mange sesonger fremover.

23. april 2021

Mest populær

23. april 2021
Hvilke engelske lag kvalifiserer seg for Champions League?

Allerede nå ser det ut til at ingen kan tukte Pep Guardiolas Manchester City med tanke på tittelen i Premiere League. Men det er knyttet stor spenning til hvilke tre andre lag som vil klare å kvalifisere seg for Champions League. De lyseblå fra Englands tredje største by, Manchester, virker rett og slett suverene denne […]

Les mer
23. april 2021
Kan Ståle Solbakken forandre det norske landslaget?

Ja, vil nok mange si. Og det er helt klart at den gamle landslagskapteinen Ståle Solbakken har et klokt fotballhode. Men har han det som skal til for å få Norge til sluttspillene i Em og ikke minst VM? I skrivende stund har han vært sjef for det norske landslaget i to VM-kvalifiseringskamper, med mål […]

Les mer
23. april 2021
De største derbyene i England

Det er mange tradisjonsrike derbyer i engelsk fotball, som på grunn av den iboende entusiasmen for fotball på balløya kan måle seg med derbyer som El Clasico, altså kampene mellom de spanske rivalene Real Madrid og Barcelona. Størst av alle er kanskje det som er kjent som The Manchester derby, vi tenker da på kampene […]

Les mer
Copyright © FotballMagasinet, 2006 - 2021. All Rights Reserved.