Kan Rosenborg gjenta bragden i Champions League?

Rosenborg Ballklubb, også kjent som RBK, het faktisk Odd da de ble stiftet i 1917, men de endret navn til Rosenborg Ballklubb 10 år senere. Rosenborg er den klart mestvinnende klubben i Norge med totalt 26 seriemesterskap og 12 NM-titler, altså cupmesterskap.

Det var under fotballfilosofien til Nils Arne Eggen Rosenborg virkelig ble et navn hele Europa har hørt om. De vant serien her hjemme 13 ganger på rad, fra 1992 til 2204, de har vunnet "The Double" hele 10 ganger, senest i 2018.

I tillegg har de klart bragden å kvalifiser seg til den gjeveste ligaen over alle, Champions League, hvert år mellom 1995 og 2007, med unntak av 2003/04 og 2006/07-sesongen. Bare det sier mye om fotballklubben fra Trondheim, som spiller sine hjemmekamper på Lerkendal stadion.

Sjokkerte Europa ved flere anledninger

Rosenborg sine bragder i Champions League har satt sine spor langt utover Norges grenser. Det toppet seg kanskje da høyrebacken Vegard Heggem steg til værs mellom to AC Milan spillere på mektige San Siro i Milano og stanget inn seiersmålet da Rosenborg slo den italienske storklubben 2-1 på bortebane i åttedelsfinalen i 1997. De måtte riktignok gi tapt for Juventus i kvartfinalen, men resultatet slo likevel ned som en bombe i hele Europa.

Mange husker også 4-1 seieren mot Borussia Dortmund, hvor Erling Braut Haaland i dag spiller, som en av de beste kampene i klubbens historie. Det samme gjelder vel 2-0 seieren over Real Madrid på Lerkendal i snøvær. Det var etter den kampen trener Nils Arne Eggen kom med den legendariske uttalelsen "Dæm prøvd, Real Madrid, det skal dem ha."

Rosenborg har spilt totalt 128 kamper i Champions League, og de har slått lag som Real Madrid, Borussia Dortmund, FC Porto, Galatasaray og Valencia. Når det gjelder sistnevnte, så sjokkerte Rosenborg virkelig hele Spania etter først å ha slått Valencia 2-0 hjemme på Lerkendal i 1997, også vant 2-0 to uker senere på bortebane i Spania. I tillegg har de spilt uavgjort mot klubber som Chelsea, Arsenal, Bayern München og Juventus. Det er det ikke noen andre norske klubber som kan slå i bordet med.

Hva med fremtiden?

Spørsmålet er om Rosenborg kan klare å gjenta suksessen i Europa, men for at det skal kunne skje må de først bli den beste klubben i Norge igjen. For øyeblikket må de finne seg i å konkurrere med Bodø/Glimt, Molde og Vålerenga, som alle havnet foran dem på tabellen forrige sesong.

Det blir uansett spennende å se hva Åge Hareide kan få til i sin andre periode som trener for Rosenborg.

23. april 2021

Mest populær

23. april 2021
Hvilke engelske lag kvalifiserer seg for Champions League?

Allerede nå ser det ut til at ingen kan tukte Pep Guardiolas Manchester City med tanke på tittelen i Premiere League. Men det er knyttet stor spenning til hvilke tre andre lag som vil klare å kvalifisere seg for Champions League. De lyseblå fra Englands tredje største by, Manchester, virker rett og slett suverene denne […]

Les mer
23. april 2021
Kan Ståle Solbakken forandre det norske landslaget?

Ja, vil nok mange si. Og det er helt klart at den gamle landslagskapteinen Ståle Solbakken har et klokt fotballhode. Men har han det som skal til for å få Norge til sluttspillene i Em og ikke minst VM? I skrivende stund har han vært sjef for det norske landslaget i to VM-kvalifiseringskamper, med mål […]

Les mer
23. april 2021
De største derbyene i England

Det er mange tradisjonsrike derbyer i engelsk fotball, som på grunn av den iboende entusiasmen for fotball på balløya kan måle seg med derbyer som El Clasico, altså kampene mellom de spanske rivalene Real Madrid og Barcelona. Størst av alle er kanskje det som er kjent som The Manchester derby, vi tenker da på kampene […]

Les mer
Copyright © FotballMagasinet, 2006 - 2021. All Rights Reserved.