De største derbyene i England

Det er mange tradisjonsrike derbyer i engelsk fotball, som på grunn av den iboende entusiasmen for fotball på balløya kan måle seg med derbyer som El Clasico, altså kampene mellom de spanske rivalene Real Madrid og Barcelona.

Størst av alle er kanskje det som er kjent som The Manchester derby, vi tenker da på kampene mellom byens to store fotballag Manchester United og Manchester City. Den første gangen de møttes var i 1881. I skrivende stund har de møtt hverandre 182 ganger. På disse kampene har Manchester United vunnet 76 kamper, mens Manchester City står med 55 seiere. De resterende 53 kampene har endt uavgjort.

Nå til helgen møtes de igjen, og denne ganger er det Manchester City som er favoritter. Dette fordi Pep Guardiolas menn leder med hele 15 poeng på byrivalen, og står med 22 seiere på rad i alle turneringer. Manchester City er nå kanskje verdens beste fotballag, og vi kan ikke se hvordan Ole Gunnar Solskjær skal kunne hamle opp med det lyseblå maskineriet i søndagens kamp.

Byfolket i Manchester er City fans

Manchester er England tredje største by, etter London og Birmingham. Det kanskje ikke alle vet er at folk som bor i sentrum av Manchester har Manchester City som favorittlag. Dette fordi Citys gamle hjemmebane, Maine Road, lå midt i sentrum. Mens Old Trafford, hvor Manchester United spiller sine hjemmekamper, ligger et godt stykke utenfor byen. Mange Manchester United fans er tilreisende fra andre steder i England. Så hvis du treffer en tøff kar i sentrum av Manchester, har han trolig en tatovering med "City forever" på overarmen.

Manchester City spilte i flere år i divisjonen under, men de trakk likevel fulle hus på hver hjemmekamp. Maine Road er forresten i dag byttet ut med Ethiad Stadium, en fryktet arena for alle motstandere, enten det gjelder Premiere league eller Champions League.

Flere store derbyer

Men det er flere store derbyer i engelsk fotball. Vi tenker da for eksempel på Liverpool - Everton, som omtales som The Merseyside derby". Liverpools hjemmebane Anfield ligger bare et godt steinkast unna Evertons Goodison Park.

Av London derbyer er det spesielt Tottenham - Arsenal som skiller seg ut. Begge klubbene holder til i Nord-London, og de gamle stadionene White Hart Lane og Highbury lå ikke langt fra hverandre. Tottenham har bygd sin nye hjemmebane, Tottenham Hotspur Stadium med en kapasitet på 62.000 tilskuere på samme sted som White Hart Lane lå, mens Arsenals nye hjemmebane Emirates Stadium ligger lenger unna enn det gamle Highbury gjorde.

Da Arsenal bygde Emirates Stadium, gikk det rykter om at en av bygningsarbeiderne hadde murt inn et Spurs-skjerf i en av veggene. Dette førte til at veggen ble revet og byggingen ble forsinket og fordyret. Så viktig er rivaliseringen mellom de to Londonklubbene.

I tillegg har du kamper som Newcastle - Sheffield United, Aston Villa - West Bromwich, som begge er fra Birmingham. Det hører også med at mange ser på kampene mellom Liverpool og Manchester United som et derby, da begge klubbene hater å tape for hverandre.

23. april 2021

Mest populær

23. april 2021
Hvilke engelske lag kvalifiserer seg for Champions League?

Allerede nå ser det ut til at ingen kan tukte Pep Guardiolas Manchester City med tanke på tittelen i Premiere League. Men det er knyttet stor spenning til hvilke tre andre lag som vil klare å kvalifisere seg for Champions League. De lyseblå fra Englands tredje største by, Manchester, virker rett og slett suverene denne […]

Les mer
23. april 2021
Kan Ståle Solbakken forandre det norske landslaget?

Ja, vil nok mange si. Og det er helt klart at den gamle landslagskapteinen Ståle Solbakken har et klokt fotballhode. Men har han det som skal til for å få Norge til sluttspillene i Em og ikke minst VM? I skrivende stund har han vært sjef for det norske landslaget i to VM-kvalifiseringskamper, med mål […]

Les mer
23. april 2021
De største derbyene i England

Det er mange tradisjonsrike derbyer i engelsk fotball, som på grunn av den iboende entusiasmen for fotball på balløya kan måle seg med derbyer som El Clasico, altså kampene mellom de spanske rivalene Real Madrid og Barcelona. Størst av alle er kanskje det som er kjent som The Manchester derby, vi tenker da på kampene […]

Les mer
Copyright © FotballMagasinet, 2006 - 2021. All Rights Reserved.