Satser lokalt for å høste nasjonalt

 • Send meg en epost når det publiseres en nyhet om Arna-Bjørnar Kvinner
 • Les siste nytt eller se kampfakta fra Toppserien 2012

 • Relaterte saker
  Giske vil vinne med SandvikenBåde Ryland og Smørsgård ferdig i Liverpool
  Landsdelssamling J14/15Jensen: – Har høyest puls på benken


  Andre Leknessund Wik - 19/04 23:15  

  Ungt, talentfullt - og lokalt. Slik vil Arna-Bjørnar bygge varig suksess.

  Gjennomsnittsalderen er tjue og et halvt. Tre fjerdedeler spiller med flagget på brystet. Og de er, med få unntak, fra Hordaland. Under Morten Kalvenes har Arna-Bjørnar satset ungt, lokalt og på spillerutvikling. Og blitt et lokomotiv i kvinnefotballen på Vestlandet. 

  - Mitt stolteste øyeblikk var da vi sendte fem jenter til VM, sier treneren.

  Kalvenes sikter til Verdensmesterskapet i fotball for kvinner i Tyskland i fjor sommer. I den norske troppen var Maren Mjelde, Erika Skarbø, Madeleine Giske, Kristine Hegland og Ingrid Ryland. Store fotballtalenter som trenerteamet i Arna-Bjørnar rekrutterte i ung alder, gav tillit – og over en rekke år har jobbet målbevisst med. Uttaket står derfor som det kanskje sterkeste beviset på at klubben og Kalvenes har lykkes med filosofien og prosjektet som startet da han overtok høsten 2005.

  - Det sier noe om et treningsmiljø og en utviklingskultur, hvor jeg tør påstå at det er mer bare flaks og tilfeldigheter som avgjør. Det er en anerkjennelse til oss og til Hordaland fotballkrets i forhold til spillerutvikling, konstaterer han.

  15 landslagsspillere
  I fjor sommer deltok ytterligere seks A-B-spillere på øvrige landslagstiltak. Parallelt med VM vant det norske U23-landslaget med Astrid Grøttå Ree, Hege Hansen, Tina Algrøy og Caroline Walde en 3-nasjonersturnering mot Sverige og USA. Og i samme tidsrom spilte Maren Knudsen (nå gått til Sandviken) og Kristine Hegland finale i EM-sluttspillet for jenter 19 i Italia. Totalt var Arna-Bjørnar representert med hele 15 spillere på ulike landslag i 2011.

  De nyeste tilskuddene på Arna-Bjørnar-stammen, 1995-modellene Vilde Bøe Risa, Lisa Naalsund, Amalie Eikeland, Cecilie Kvamme og Ine Wedaa var toneangivende for Norge i EM-kvalifisering for jenter 17 i mars. Jentene er kjempetalenter Kalvenes har fått ”overlevert” fra moderklubbene, og som han er ydmyk i forhold til å bære ansvaret for i fremtiden.

  - På laguttaket er det fem spillere det nå står Arna-Bjørnar bak navnet til. Men mer enn oss handler det om Gneist, Loddefjord, Tertnes og Åsane, hvor jentene kommer fra. Jobben for oss blir sammen med spillerne å finne veien opp i landslagssystemet, sier Kalvenes.

  Bidra fra dag én
  I november 2005 startet den da nyansatte treneren med å bygge konseptet klubben nå har. 

  - Da vi begynte oppkjøringen, hadde vi to jenter 17-landslagsspillere i Maren Mjelde, som da bare var 15 år, og Caroline Walde som var fylt 16. Dette var to spillere vi tidlig så at vi kunne bygge noe rundt. De var ambisiøse, lærte raskt, tok utfordringer og var positive spillertyper. Så signerte vi tre jenter som spilte på jenter 19-landslaget – Erika Skarbø, Madeleine Giske og Elise Thorsnes, minnes Kalvenes.

  Ingrid Ryland, Tina Algrøy, Kristine Hegland med flere kom inn i årene som fulgte. Unge, talentfulle Arna-Bjørnar var plutselig en medaljeutfordrer.

  Historien viser således at de fem, unge nykommerne kan regne med å få mye spilletid for toppserielaget allerede denne sesongen.

  - Det er alltid et langsiktig perspektiv på hvorfor spillere tilknytter seg oss. Men vi er også klar på at de vi knytter til oss, skal inn å konkurrere om plass og bidra fra dag én, sier Kalvenes.

  Pådriver
  I talent- og rekrutteringsarbeidet legger Arna-Bjørnar vekt på å ha et tett og godt samarbeid med Hordaland fotballkrets og klubbene rundt om. Selv bidrar klubben til talentutviklingen blant annet gjennom ”Sommerproffuken”, som er et viktig stimulerende tiltak for spillere fra Hordaland og Sogn og Fjordane. Og da klubben i 2010 sparket i gang det som da var landets første fotballakademi for jenter, Jenteakademiet, uttalte sportskoordinator og prosjektleder Sigmund Tunes: ”Vi ønsker å være en pådriver og et lokomotiv for utvikling av fotballspillere på jentesiden i vår region”. Spilleroverganger til Arna-Bjørnar skjer som regel etter lengre tids kartlegging og dialog, og i forståelse og tett samarbeid med spillerens moderklubb.

  - Historien viser at de mest vellykkede overgangene til oss er spillere som gradvis har tatt de siste stegene i en hospiteringsordning, hvor spilleren trener hos oss og spiller kamper hos moderklubben, forteller Kalvenes.

  Landslagsspiller Kristine Hegland (19), som gikk fra Tertnes til Arna-Bjørnar det året hun fylte 16 år, er et eksempel.

  - Kristine hospiterte regelmessig hos oss i ett år. Hun startet med én gang i uken, så bygget vi ut til to, og deretter tre ganger. Den siste måneden i Tertnes spilte hun bare kamper med dem og trente med oss. Vi var veldig klare på at vi hadde noe å tilby henne i et kortsiktig og langsiktig utviklingsperspektiv, forteller Kalvenes, og slår fast:

  - Vi er på jakt etter spillere med store ambisjoner på egne vegne, og som er i stand til å bidra til å innfri lagets ambisjoner.

  Apropos ambisjoner…

  - Arna-Bjørnar ønsker å være et stabilt norsk topplag, som ligger hakket over der klubben er i dag – altså i topp tre. Vi ønsker å konkurrere årlig om mesterskap og deltakelse i europacupspill, sier Kalvenes.

  .  Internasjonalt krydder
  For å nå dit sverger klubben til en tydelig lokal forankring og profil. 2012-troppen består i hovedsak av spillere fra Hordaland fotballkrets, men med innslag utover i det en kan kalle region vest. Eksempler på det er Erika Skarbø fra Ulsteinvik, Astrid Grøttå Ree fra Jæren og Ane Fimreite fra Sogndal. Men det er ingen tvil om at det viktigste nedslagsfeltet er Hordaland fotballkrets.

  - Men så trenger vi, både av utviklings- og konkurransehensyn - og som et krydder til hovedretten, å ha internasjonale impulser i treningshverdagen, mener Kalvenes.

  I fjor inkluderte A-B-troppen Kathie Bethke og Tessa Rinkes. Begge har dratt videre. Inn har i stedet amerikanerinnen Ashleig Gunning kommet fra Adelaide United i Australia.

  - Kathie bidro etter hvert mye, men Tessa spilte ikke et sekund seriefotball i fjor. Det er likevel ingen tvil om at det de begge la igjen i gruppen, var berikende, konstaterer han.

  Vil spille europacup
  Selv om en viss årlig fornying har vært nødvendig, er det ingen tvil om at kontinuitet på spiller-, trener- og ledersiden har vært viktig for fremgangen som er skapt, og for at Arna-Bjørnar har etablert seg som Vestlandets ledende fotballag på kvinnesiden. 

  - Vi føler et stort ansvar overfor alle spillerne som kommer til oss, og som har ambisjoner om å utvikle seg videre. Og ikke minst overfor spillere vi har hatt over tid, som har ønske om å vinne mesterskap og spille europacup, sier treneren.

  Kalvenes-æraen har gitt aldri gitt dårligere enn femte- og fjerdeplasser i Toppserien. Men så langt heller ingen medaljer. I fjor var marginene så små at medaljen glapp på overtid i den siste kampen.

  - Vi har i seks år fremstått som en stabil aktør og levert stabile resultater. Vi har lagt og støtet oppunder toppen. Jobben er å løfte laget et trinn på stigen, sier Kalvenes.

  - Kan det skje i år?

  -
  Det kan det. Vi må ha et stabilt prestasjonsnivå på linje med slik vi fremsto i 2011. Så må vi ta mer poeng fra topplagene. I 2010 tok vi ett av 18 poeng fra lagene som endte i topp tre, i 2011 tok vi tre poeng. Og i alle kampene vi tapte, så tapte vi med ett mål. Det må vi gjøre noe med, skal det utløse en bedre tabellplassering, konstaterer han.

  - Vi har lyktes veldig godt med den individuelle utviklingsbiten. Det har gjort at vi har fått internasjonale impulser og referanser til gruppen. Men vi ønsker ikke bare den referansen hos spillerne, vi ønsker den også som klubb, avslutter Kalvenes og sikter til drømmen om fremtidig europacupspill på Arna idrettspark.

  Det første hinderet som i så måte må passeres heter Vålerenga, og kommer på besøk lørdag klokken 15.
  Foto forside: Andre Leknessund Wik
  Toppsaker på FotballMagasinet akkurat nå
  Fra scoring til gulkort
  Silje Granhus startet med å score mål og avsluttet med et gult kort. Nå gir hun seg i Byåsen og flyttet hjem til Nord-Trøndelag.
  Les hele saken
  Byåsen | Steinkjer | 1.Divisjon Kvinner 2015
  Christiansen: - Jeg skal ikke stå i veien
  Denne uka ble det kjent at Line Smørgård og Ingrid Ryland ikke fortsetter i Liverpoool. Førstnevnte kan være aktuell for Klepp, men ikke med Nils Christensen som agent. Vi har snakket med agenten selv.
  Les hele saken
  Klepp Kvinner Elite | Toppserien 2015

  Dekkerhus årets komet: – Veldig stort
  Stabæks Cecilie Høegh Dekkerhus ble kåret til årets komet i Toppserien.
  Les hele saken
  Stabæk Kvinner | Toppserien 2015
  Fjelldal: – Hadde de egentlig hele tiden
  Medkila og Vilde Fjelldal vant kvalifiseringen mot Grand Bodø med 8-0 sammenlagt.
  Les hele saken
  Medkila Kvinner | Grand Bodø | Toppserien 2015

  Himle: – Veldig skuffet
  Avaldsnes sin forsvarsspiller Laila Himle var ikke overraskende skuffet etter 2-3-tap for LSK i cupfinalen.
  Les hele saken
  Avaldsnes | LSK Kvinner | Toppserien 2015
  Giske vil vinne med Sandviken
  Madeleine Giske legger skoene på hylla - nå skal det satses på å vinne noe som fotballeder for Sandviken.
  Les hele saken
  Sandviken Kvinner | Arna-Bjørnar Kvinner | Toppserien 2015

  Siste fotballnyheter fra Goal.com

  Tabell

  LagKMålP
  LSK Kvinner2266-1756
  Stabæk Kvinner2270-2150
  Arna-Bjørnar Kvinner2261-2147
  Røa2258-1947
  Kolbotn Kvinner2236-3534
  Sandviken Kvinner2245-5129
  Klepp Kvinner Elite2241-4126
  Vålerenga Kvinner2227-4723
  Trondheims-Ørn2229-5021
  Amazon Grimstad2225-3520
  Kattem Kvinner2234-5615
  Fart229-1080
  Klikk her for detaljert tabell
  Forsiden   |   Nyheter   |   Annonsere?   |   Login   |   Tips en venn   |   SMS   |   Nyhetsbrev   |   Om FotballMagasinet.no   |   Tips oss   |   RSS
  Ansvarlig redaktør: Per Steinar Markussen
  Copyright © FotballMagasinet, 2006. All Rights Reserved.