Kronikk: Nesten alt som forventet i Toppseriestarten - her er mine kommentarer

 • Les siste nytt eller se kampfakta fra Toppserien 2012 • Jan Reidar Vågsdalen - 16/04 19:35  

  Det er alltid knyttet en viss spenning til den første runden av en sesong, og spesielt foran årets sesong med rekord i overganger og mange «nye» lag. Men noen bomber kom ikke, selv om Røa og Amazon Grimstad kanskje var de som skuffet mest, men etter 1. serieomgang er det en tynn konklusjon.

  Kampfakta fra alle kamper finner du her

  Stabæk vinner som forventet, Lillestrøm vinner som forventet, det samme gjorde Sandviken og Klepp, mens Kolbotn og Arna Bjørnar fikk med seg poeng, hvor de var underdogs før kampene startet. Så summen blir egentlig litt som forventet, med mye innhold sportslig og andre momenter som er verdt å ta med seg.

  Ada Hegerberg og Cecilie Pedersen

  Først til spisser som man vet kan score mål og som beviser allerede i første kamp at de blir gull verd for klubbene sine.

  Cecilie Pedersen lekte i Trondheim og scoret hele fire mål i sin debut på det øverste nivået mot ett svekket Ørn. Med seg hadde hun Isabell Herlovsen som scoret de to andre, og beviser at Lillestrøm har gull helt fremme.

  Ada Hegerberg sa jeg i fjor at blir av de store når hun kommer i gang, og hun beviste allerede i Kolbotn i fjor hva hun er i stand til. Hun har alt, hun kan score fra distanse, hun utfordrer en mot en, er trygg alene med keeper, og har en utrolig hode stryke og er råsterk til kun å være en «jentunge» enda. Nå endte hun opp med tre mål mot Vålerenga, og ett av målene var på hodet fra 17 meter, og det minnet meg om da hun i fjor knuste Siri Norby på 18 meter i en hodeduell og banket ballen i mål. Hvor mange spillere på 16 -17 år ser man gjøre eller har gjort slikt, ytterst få, om ingen.

  Tilskuere

  Jeg hadde kanskje regnet med noe mer folk på tribunen i første runde, etter at fokuset hadde vært mye nettopp mot dette. Men vi fikk en økning på de fleste stedene fra i fjor, så man skal heller ikke klage. Over 500 i Valhall er ett bra tall, men jeg hadde håpet på flere.

  Ellers var det bra på Stemmyren med nærmere 300 mennesker, mens det på Sofiemyr var godt med folk og 210 i antallet, noe som måtte være en regnefeil utfra mine øyne, for det måtte være en god del flere. Røa hadde en god økning, men 246 mennesker i en toppkamp, hvor målet er 500 i snitt er ikke den beste åpningen, selv om antallet er ok, sett på bakgrunn av fjorårets tall med 201 i snitt.

  Ørn har enda ikke helt fått den appellen ut til folk, selv om det kom 114 mennesker på Ørn-LSK. I fjor var snittet på 85, så det var uansett en økning.

  Klepp var det eneste laget som hadde mindre folk på stadion mot Kattem, om man ser snittet fra i fjor. 162 tilskuere møtte frem mot trønderne, noe som er 3 under snittet fra i fjor.

  Men jeg har tro på at tallene vil øke og at vi totalt sett vil få se en fin økning i årets tilskuertall. Klubbene må bare jobbe videre og markedsføre seg enda mer- stå på!!

  Kampene og «konklusjonene»

  Jeg har selvsagt ikke sett alle kampene, men sett utdrag fra Klepp - Kattem, sett kampen mellom Vålerenga og Stabæk og Kolbotn mot Amazon Grimstad. De andre har jeg bare noen referanser fra nettsider og lokalaviser, og som vanlig spriker selvsagt meningene hos flere. Med andre ord helt normalt, men desto vanskeligere å sette noen konklusjon på det hele, derfor blir dette bare en liten meningsytring utfra de referansene jeg har.

  Øyvind Eide og Stabæk gjorde jobben mot nyopprykkede Vålerenga, og vant som forventet med både resultat og spill. Men samtidig skal Vålerenga ha ros for at de prøvde, mot kanskje Norges beste lag om dagen. Tidlig i kampen yppet de seg, og da de fikk 1-2 så beviste de at de kan bli leie for mange andre lag. Cecilie Berg Hansen skal ikke skamme seg etter serieåpningen, og fikk en god læring på hvor den høyeste lista ligger.

  Stabæk i form blir vanskelige å tukte, og de har fått en Hegerberg som har alle ferdighetene i det fremste leddet. Og bak henne har hun ett helt lag fullt av erfaring som normalt skal ta dette hjem. Lillestrøm kan bli en farlig utfordrer, sammen med Røa og Arna Bjørnar. Men i øyeblikket ser LSK ut til å være nærmest Eide sitt lag. Men kjære min tid, vi har 21 serierunder igjen!

  Mer om kampen finner du her

  Rødt kort, meninger og storseier

  I Trondheim var Lillestrøm store favoritter mot Ørn, som også manglet Kristin Lie i denne kampen, uten at jeg vet hvorfor, noen som vet? På stillingen 0-2 til Lillestrøm fikk hjemmelaget en spiller utvist, og diskusjonene rundt denne foregår enda. Men så lenge man ikke har TV-bilder av situasjonen og «bare» 114 mennesker som så situasjonen, så skal i hvert fall ikke jeg uttale meg om noe jeg ikke så.

  Men det jeg tør å påstå er at på 2-0 til Lillestrøm, med det mannskapet mot det nye Ørn-laget uten nestoren Kristin Lie bakerst, så tror jeg neppe Ørn kunne snudd kampen uansett. Men om seieren ville blitt noe mindre med 11 mot 11, kan diskuteres. Det ble 0-6, og man vil aldri vite om det hadde blitt annerledes om ikke Synnøve Lindseth hadde blitt sendt av banen rett før pause. Jeg er sikker på at Lillestrøm ville vunnet uansett, men kanskje ikke med så mye.

  Mer om kampen her

  Toppkampen med litt sprikende meninger, og noen leie skader

  Referatene fra Røa - Arna Bjørnar stemmer godt hos de fleste, også på nettsidene til begge lag, men det er ikke godt å lese eller konkludere hvem som hadde flest sjanser av lagene, eller de største. Hos Røa menes det at Røa burde vunnet etter flest sjanser, mens hos Arna Bjørnar sies det at de hadde de største sjansene. Så da er det umulig for oss utenfra å dokumentere noe man ikke har sett.

  Jeg registrerer at Røa-trener Geir Nordby til fotball.no sier at ett poeng var greit i denne kampen, og at han ikke er fornøyd med hvordan laget opptrer om dagen.

  Det hjelper selvsagt ikke Røa at de var uten fjorårets toppscorer Elise Thorsnes, som har en strekk. Og man vet heller ikke hvor lenge hun er ute. At også nestoren bak, Siri Nordby, måtte forlate banen på slutten, gjør ikke situasjonen lettere for Røa, og hvor alvorlig strekken til en av mine «favoritter» er, vet man foreløpig ikke.

  Tolker jeg alle referansene jeg har, så ender jeg opp med at begge lags trenere var fornøyd med 1-1 og at poengdeling i «toppkampen» var greit.

  Gøy å se på, men målene kommer ikke

  Kolbotn har de siste årene vært av de mest artige lagene å se på spille fotball, balltrillende og litt i overkant dristige til tider, men de har underholdt med litt typisk Barcelona-spill, for å dra den litt langt. Både de og Stabæk har gitt mange fine fotballstunder med banespill, sammen med andre lag i enkelte kamper.

  Men Kolbotn har dette som sin klare filosofi enda, og vi så trener Wold hadde tatt opp arven etter Eggen og jobber med det samme. Førsteomgangen var nesten imponerende god, med tanke på serieåpning og underlaget. Men hva hjelper det, når man gang på gang ikke scorer fra 50 cm hold. En Hegerberg, Hansen, Pedersen ville i en slik kamp gitt en solid seier til hjemmelaget på Sofiemyr. Men slik er det ikke nå, og man kan heller ikke gi skylden på unge uerfarne nykommere å si de skal gjøre jobben, til de etablerte som forsvant.

  Amazon kom som favoritter med bakgrunn i spillermateriell og vinterens resultater, hvor de nettopp hadde spilt mot Lillestrøm og ledet 1-0, til rett før slutt før Herlovsen reddet LSK med sin 1-1 scoring.

  Men Amazon fikk lite til, noe trener Haugenes også sa om første omgangen, hvor hun sa det var direkte svakt fra deres side. Jeg tror Amazon har noen gir mer enn de viste mot Kolbotn, og om det var Kolbotn som gjorde Amazon dårlige, eller at de bare hadde en dårlig dag, er jeg usikker på. Jeg tror det var en kombinasjon.

  Jeg ønsker å se ett mer tydelig spill i Amazon, og mot Klepp til helgen på hjemmebane må de vise andre takter i banespillet, og ikke bare slå langt og tilfeldig. Noe de gjorde i nesten 90 minutter på Sofiemyr, med unntak av litt i midten av den andre omgangen da Meland og co. prøvde å spille seg gjennom hjemmelaget, uten å lykkes mer enn å komme til 16 meteren.

  Kolbotn imponerte, men man ser hvor skoen trykker, Amazon må opp to gir, og få banespillet i gang, jeg tror det kommer.

  Jeg var på Sofiemyr

  Klepp vant hjemme

  I fjor tok overraskende Kattem alle poengene på Jæren, men i år så ble det «normalt igjen» og Klepp vant 2-1. Her er også litt sprikende referanser fra kampen, fra ulike hold. Sjansestatistikk, samt banespill er det ulike meninger om fra flere, og jeg har kun sett 4-5 minutters utdrag fra kampen, og utfra de minuttene så skal jeg ikke konkludere med noe. (BARE LEGGE TIL AT KLEPP SKAL HA HONNØR FOR Å LEGGE UT SLIKE HØYDEPUNKTER FRA KAMPENE, HÅPER FLERE LAG FØLGER PÅ!! )

  Klepp har vært gode i det siste, og jeg hadde forventet seier mot Kattem, men den kan virke noe mindre enn jeg forventet, uten at jeg har noen andre referanser en 5 minutter med levende bilder og en vinter som har vist stor forskjell på de to lagene.

  Guro Reiten scorer uansett ett utrolig flott mål, som kan ses på Klepp-sidene, men totalt sett har jeg inntrykk av at Klepp vant fortjent, selv om det strides om sjansestatistikk og banespill.

  Klepp er uansett godt i gang, og vinner mot lag de tapte for i fjor, så sånn sett er de foran skjema. Kattem kunne tatt poeng her, men Maalen og co. ville nok satt poeng her i bonusboka si, men fikk det ikke, og det er ikke verdens undergang for Ann Iren Mørved og co. Det var ikke bare «snille» jenter i denne kampen, og det er sjeldent man får fire gule kort i en kvinnekamp.

  Uansett blir det tøft å ta poeng i «Dyngvold-land» denne sesongen, og trener Tommy Velde har en spennende tropp denne sesongen. Mens Kattem har nøkkelspillere som blir viktige, som Reiten sine avslutningsferdigheter.

  Vi var på Klepp Stadion

  Fart prøvde, men det holdt ikke

  Frode Bekk holdt Sandviken til 0-0 lenge, men det raknet til slutt for Fart og det ble ingen overraskelse i Bergen. Det gikk 60 minutter før Sandviken foran nærmere 300 mennesker fikk hull på byllen, og etter det kom det to til, før Fart reduserte en gang, da kampen var avgjort, på overtid.

  Men Fart uten Lene Bredesen er to ulike lag, så viktig er midtbanespilleren, så Fart skal man ikke undervurdere så mye som man kanskje har gjort.

  Og nå skal Trondheims Ørn til Øvre Vang og møte Fart i neste runde, og jeg er jammen meg ikke sikker på om Ørn bare kan hente poeng der. Og kommer Ørn også uten Kristin Lie i den kampen, så kan det bli tøft for Ørn, mot laget alle har dømt nord og ned.

  Dommerne

  Jeg har ikke noen oversikt om hvordan de ulike dommerne greide seg, men har fått noen ulike reaksjoner, men at det totalt sett ble dømt bra, med noen variasjoner. Man har diskusjonen i Trondheim, jeg så en varierende dommer som burde/kunne blåst tre straffer på Sofiemyr, men som var god med fordelsparagrafen. Ellers har jeg inntrykk at det ble «blåst» bra fra de svarte i serieåpningen, hvor det ble delt ut 1 rødt kort og 11 gule kort.

  Kort fortalt

  En normal serieåpning uten de store bombene, ett par flere vafler solgt på kampene, gode baneforhold de fleste steder. Dommere som gjør en generell bra jobb, de forventede målscorerne starter med å finne nettmaskene, og litt varierende spill på de ulike banene. Om 5 dager er vi i gang med nye kamper, og det finnes mange utrolig artige oppgjør

  Her er 2.serierunde lørdag 21.april

  Kattem-Kolbotn

  Amazon Grimstad-Klepp

  LSK-Røa

  Arna Bjørnar-Vålerenga

  Stabæk-Sandviken

  Fart-Trondheims Ørn

  Foto:Thomas Karlsen
  Toppsaker på FotballMagasinet akkurat nå
  Fra scoring til gulkort
  Silje Granhus startet med å score mål og avsluttet med et gult kort. Nå gir hun seg i Byåsen og flyttet hjem til Nord-Trøndelag.
  Les hele saken
  Byåsen | Steinkjer | 1.Divisjon Kvinner 2015
  Christiansen: - Jeg skal ikke stå i veien
  Denne uka ble det kjent at Line Smørgård og Ingrid Ryland ikke fortsetter i Liverpoool. Førstnevnte kan være aktuell for Klepp, men ikke med Nils Christensen som agent. Vi har snakket med agenten selv.
  Les hele saken
  Klepp Kvinner Elite | Toppserien 2015

  Dekkerhus årets komet: – Veldig stort
  Stabæks Cecilie Høegh Dekkerhus ble kåret til årets komet i Toppserien.
  Les hele saken
  Stabæk Kvinner | Toppserien 2015
  Fjelldal: – Hadde de egentlig hele tiden
  Medkila og Vilde Fjelldal vant kvalifiseringen mot Grand Bodø med 8-0 sammenlagt.
  Les hele saken
  Medkila Kvinner | Grand Bodø | Toppserien 2015

  Himle: – Veldig skuffet
  Avaldsnes sin forsvarsspiller Laila Himle var ikke overraskende skuffet etter 2-3-tap for LSK i cupfinalen.
  Les hele saken
  Avaldsnes | LSK Kvinner | Toppserien 2015
  Giske vil vinne med Sandviken
  Madeleine Giske legger skoene på hylla - nå skal det satses på å vinne noe som fotballeder for Sandviken.
  Les hele saken
  Sandviken Kvinner | Arna-Bjørnar Kvinner | Toppserien 2015

  Siste fotballnyheter fra Goal.com

  Tabell

  LagKMålP
  LSK Kvinner2266-1756
  Stabæk Kvinner2270-2150
  Arna-Bjørnar Kvinner2261-2147
  Røa2258-1947
  Kolbotn Kvinner2236-3534
  Sandviken Kvinner2245-5129
  Klepp Kvinner Elite2241-4126
  Vålerenga Kvinner2227-4723
  Trondheims-Ørn2229-5021
  Amazon Grimstad2225-3520
  Kattem Kvinner2234-5615
  Fart229-1080
  Klikk her for detaljert tabell
  Forsiden   |   Nyheter   |   Annonsere?   |   Login   |   Tips en venn   |   SMS   |   Nyhetsbrev   |   Om FotballMagasinet.no   |   Tips oss   |   RSS
  Ansvarlig redaktør: Per Steinar Markussen
  Copyright © FotballMagasinet, 2006. All Rights Reserved.